کاردرمانی ذهنی چیست؟
بهترین مرکز جهت اجرای کاردرمانی ذهنی
سنجش شنوایی
سنجش بینایی
سنجش تمرکز
کاردرمانی ذهنی
با کلینیک خانه امید

اغلب ما تصور می کنیم که فقط نقص های فیزیکی می توانند عملکرد روزانه و زندگی عادی افراد را مختل کنند. همه ما برای افرادی که با مشکلات و نقص های جسمی روبرو هستند نگران می شویم و آن ها را افرادی نیازمند کمک می دانیم.

در حالی که بسیاری از اختلالات ذهنی و روانی نیز همان تاثیر را بر افت عملکرد دارند. بسیاری از مشکلات روانی می توانند یک فرد را از پای درآورد بی آنکه نمودی در جسم او داشته باشند.

کلینیک توانبخشی
510

لبخند رضایت

840

خانواده راضی

600+

متقاضی کاردرمانی

900
بیمار اتیسم در سال

هر چند که اختلالاتی مانند اوتیسم دسته ای از اختلالات روانی هستند که نمود عینی نیز دارند. کاردرمانی ذهنی نوعی رویکرد درمانی یکپارچه نگر است که عمدتا مختص کودکان می باشد. این رویکرد به خوبی به این موضوع که ذهن و بدن جدا از هم نیستند التفات دارد.

در نتیجه فقط معلولین جسمی نیستند که نیاز به تمرین دارند. سلامت روان معمولا یکی از موضوعات مهمی است که مورد غفلت قرار می گیرد. با این حال در چند سال گذشته به لطف توسعه و گسترش رویکردهای درمانی در این حوزه، دریچه های جدیدی به سوی درمانگران و مراجعان باز شده است.

کاردرمانی ذهنی به کودکانی که رشد ذهنی آن ها عقب تر از رشد شناسنامه ای آن ها است کمک می کند تا بتوانند به کمک تمرینات مداوم خود را به درجه خوبی از رشد ذهنی برسانند.

سعادت آباد توانبخشی
رضایت مشتریان

اولین مرکزی بودن که واقعا تونستن با متین پسرم ارتباط برقرار کنند. از کادرشون راضی هستیم و به بقیه دوستان تهرانی هم توصیه می کنم.

مسعود حق وردی

کودکانی که با اختلالات روانی دست و پنجه نرم می کنند به مراتب بیش از بزرگسالان در عذاب هستند. این رنج نه فقط متوجه این فرشته های بدون بال، بلکه متوجه خانواده این عزیزان نیز می باشد. به کمک کاردرمانی ذهنی می توان ریشه بسیاری از اختلالات ذهنی را در کودکان درمان نمود.

به کمک کاردرمانی ذهنی، عملکردهای مغزی کودکان تقویت می شود. کودکان در طی تمرینات کاردرمانی ذهنی به طور هدفمند روی عملکردهای مختلف ذهن تمرکز می کنند و رفته رفته بهبود را در کیفیت زندگی خود حس خواهند کرد. حس شادی دلنشینی که بعد از پیشرفت و بهبودی این کودکان در چهره خانواده ها رخ می نماید، خستگی را از جان و تن کاردرمانگران ذهنی به در می کند.

کودکان با دریافت تمرینات کاردرمانی ذهنی یاد میگیرند که چگونه استقلال داشته باشند. آن ها می آموزند که چگونه باید تمام حواس و تمرکز خود را به یم موضوع معطوف کنند و از پرش افکار و توجه شان جلوگیری نمایند. تقویت حافظه یکی از مزایای کاردرمانی ذهنی می باشد.

کودکان در طی تمرینات کاردرمانی ذهنی با مهارت های زندگی آشنا می شوند و رفته رفته از مشکلات حسی که با آن دست به گریبان هستند فاصله می گیرند. پیدا کردن یک تصویر شفاف و دقیق از جسم و رسیدن به هشیاری از دیگر مزیت های کاردرمانی ذهنی می باشد.

در کاردرمانی ذهنی، درمانگران روی موضوعات مهمی چون مهارت های اجتماعی فوکوس می کنند. همانطور که میدانید شاکله شخصیتی انسان ها را همین مهارت های کلیدی است که تشکیل می دهد. بسیاری از کودکانی که دارای اختلالات رشدی، یادگیری و ذهنی هستند با مشکل کم تحملی مواجه می شوند.

از کوره در رفتن و به هم ریختگی اعصاب در این کودکان کاملا مشهود است. چیزی که دیر یا زود خانواده ها را نیز با چالش های  ناشناخته ای روبرو می کند. در تمرینات کاردرمانی ذهنی تمرکز ویژه ای روی افزایش صبر و تحمل گذاشته می شود.

آموزش اعتماد به نفس، از بین بردن چهره عبوس و ناخوشایند اختلالاتی که در قامت اختلالات یادگیری خود را نمایان میکنند، توانایی اجرای دستورات و فرمان هایی که داده می شود، توانایی حل مسائل ساده و پیچیده، تقویت احساسات و توانایی ایجاد هماهنگی بین اعضای مختلف بدن همگی از دستاوردهایی است که در نتیجه جلسات کاردرمانی ذهنی پدیدار می شود.

انجام کاردرمانی ذهنی در سنین پایین تر می تواند نتیجه بهتری دهد. بنابراین از خانواده ها این درخواست می شود که در صورت تشخیص علائم و نمود این علائم در بحث رشد ذهنی کودک خود، سریعا برای دریافت درمان اقدام کنند. بسیار مهم است که کودکان درگیر با چنین اختلالاتی دارای خانواده های حمایتگر باشند.

تجربه نشان می دهد که همدلی و سازگاری خانواده ها می تواند تاثیر فوق العاده مثبتی در روند درمان کودکان داشته باشد. پس اگر در خانواده تان چنین فرشته هایی دارید، سعی کنید با عشق، صبوری و همدلی روند درمان کودک تان را تسریع نمایید. برای آشنایی بیشتر با روش های درمانی توانبخشی می توانید با مجموعه کلینیک خانه امید در تماس بوده و راهنمایی های مورد نیاز خود را دریافت کنید.

کاردرمانی ذهنی چیست؟

کاردرمانی ذهنی برای چیست؟

واژه کاردرمانی ما را به یاد درمان هایی می اندازد که افراد بعد از سکته مغزی و یا حضور در یک سانحه مانند تصادف دریافت می کنند. اما بحث ما بحث کاردرمانی ذهنی است. کاردرمانی ذهنی همانطور که از نامش پیداست برای کار کردن روی ذهن و روان انجام می شود. ذهن و روان کودکان را اگر یک سیبل در نظر بگیریم، کاردرمانی ذهنی همان تیری ست که خوش بر چله کمان می نشیند و درست به هدف می زند.

کاردرمانی ذهنی برای درمان و بهود علائم اختلالاتی مانند اوتیسم، سندروم آسپرگر، اختلالات یادگیری، اختلالات رفتاری، بیش فعالی، شیزوفرنی، اختلال مخچه، استرس، فوبیا، افسردگی، سندروم تورت، بیماری های ژنتیکی، دیستروفی عضلانی، ناخن جویدن، تاخیر در رشد، معضلات درکی شناختی، معضلات حافظه، معضلات مغزی، اختلالات بینایی و شنیداری، عقب ماندگی ذهنی، مشکلات متابولیکی و سندروم داون و اختلالات حسی انجام می شود.

یکی از وجوه تمایز بین اختلالات کودکان و اختلالات بزرگسالان در این است که اختلالات کودکان عموما نمود جسمی نیز دارد. به طور مثال شاید از ظاهر یک فرد بالغ نتوان به وجود اختلال روانی در او پی برد اما کودکی که درگیر با اختلالات آسیب شناختی می باشد معمولا ظاهر متفاوتی با سایر کودکان دارد و در عملکردهای جسمی نیز نیاز به کمک دارد.

در نتیجه کاردرمانی ذهنی را نباید فقط مرتبط با ذهن و روان دانست. کاردرمانی ذهنی برای درمان بسیاری از اختلالات مانند سندرم داون، اوتیسم و فلج مغزی نیز کاربرد دارد.

تمرین های کاردرمانی ذهنی

درست همانطور که درمان های بالینی دارای رویکرهای متعدیی هستند، کاردرمانی ذهنی نیز دارای رویکردهای مختلفی می باشد. به همین دلیل است که تمرین های کاردرمانی ذهنی با توجه به نوع رویکرد انتخابی متفاوت می باشد. از جمله این رویکردها می توان به رویکرد یکپارچگی حسی، رویکرد درکی حرکتی، بازی درمانی، درمان شناختی رفتاری و نوروفیدبک اشاره کرد.

تمرین های کاردرمانی ذهنی در رویکرد یکپارچگی حسی شامل تمرین لمس اشیا می شود. هدف در این رویکرد این است که کودک قادر به ایجاد برقراری ارتباط بین احساسات مختلف شود. احساساتی مانند لامسه، شنوایی و بینایی به طور همزمان به کار گرفته می شوند.

این تمرینات در زندگی روزانه کودک و فعالیت روزمره او مانند لباس پوشیدن، معاشرت کردن و غذا خوردن به او کمک می کند. این در حالی است که تمرین های کاردرمانی ذهنی در رویکرد بازی درمانی شامل انجام بازی هایی مانند ترامپولین و تاب می شود. کودک در تمرین های بازی درمانی توانایی پذیری نقش های جدید را می آموزد و خود را دائما با موقعیت های جدید وفق می دهد.

بسیاری از تمرین های کاردرمانی ذهنی شامل تمرین در خانه می شود. همانطور که گفته شد خانواده ها نقش بسیار مهم و موثری در تسریع روند درمان کودکان دارند. تمریناتی که در خانه انجام می شود معمولا متفاوت از تمرینات کلینیک در نظر گرفته می شود.

این تمرینات در واقع به صلاحدید درمانگر انتخاب خواهند شد. انجام هر چه بیشتر تمرین های کاردرمانی ذهنی در خانه به کودک کمک می کند تا روند درمان را سریع تر طی کند.

نخ کردن مهره ها با هدف ایجاد هماهنگی بین چشم و دست، دنبال کردن نور در اتاق تاریک با هدف تقویت کنجکاوی و تمرکز، بازی ترامپولین، هل دادن توپ به سمت جلو برای حفظ تعادل، حرکت چهار دست و پا و بلند کردن اعضای بدن از روی سطح زمین، راه رفتن در حالت نشسته، زورآزمایی و هل دادن کودک و درمانگر در سمت مقابل با هدف حفظ توزان، انجام مسابقه خروس جنگی، جفت پا پریدن به صورت ضربدری در مسیر مارپیچ، ایستادن روی یک پا، عقب عقب راه رفتن، پرش از روی موانع با ارتفاعات مختلف، ایستادگی کودک در برابر ضربه هایی که شما با بالش سبک به او می زنید و یا ایستادن در حالات مختلف و حفظ تعادل همگی از تمرین های کاردرمانی ذهنی می باشد که می توان هم در کلینیک و هم در خانه آن ها را انجام داد. با این حال کلیدی ترین و مهمترین تمرین های کاردرمانی ذهنی معمولا در مطب انجام می شود.

از جمله بازی هایی که می توان به عنوان تمرین های کاردرمانی ذهنی به حساب آورد می توان به بازی های گرگم به هوا، غلت زدن روی زمین، غلت زدن با توپ روی زمین، آفتاب مهتاب زدن، معلق زدن، چرخش به دور خود با دست های باز، بولینگ، دویدن دور صندلی و کشیدن طناب اشاره کرد.

به کمک تمرین های کاردرمانی ذهنی، کودک استقلال بیشتری در کارهای خود پیدا می کند، توانایی حفظ تعادل پیدا می کند، با جسم خود آشنایی پیدا می کند، فعالیت های کلامی او تقویت می شود و مهارت های اجتماعی را می آموزد.

توانایی درک تفکر انتزاعی، درک مسائل و تقویت حواس همگی از مزایای تمرین های کاردرمانی ذهنی می باشد. برخی اوقات تمریناتی نیز برای کاردرمانی ذهنی افراد بزرگسال در نظر گرفته می شود.

به عنوان مثال بزرگسالانی که در عنفوان پیری با آلزایمر روبرو شده اند از طریق تماشای عکس های متوالی، ساخت پازل، تماشای آلبوم، کتابخوانی، گوش سپردن به موسیقی، نوازش کردن، بوییدن گل ها و آشپزی و چشیدن طعم های مختلف می توانند مهارت دیداری، لامسه، چشایی، بویایی، شنیداری و ذهنی خود را تقویت کنند و این ها نوعی تمرین های کاردرمانی ذهنی هستند.

آموزش کاردرمانی ذهنی

کاردرمانی ذهنی نه فقط در کلینیک بلکه در منزل نیز انجام می شود. آموزش کاردرمانی ذهنی به والدین کمک می کند تا بتوانند تمرینات را به طور مداوم با فرزند خود انجام دهند و روند بهبود را سرعت ببخشند.

نکته مهمی که در آموزش کاردرمانی ذهنی وجود دارد این است که آموزش کاردرمانی ذهنی با توجه به نوع اختلالی که فرد با آن درگیر شده است متفاوت می باشد. به عنوان مثال تمریناتی که یک کودک مبتلا به اوتیسم در کاردرمانی ذهنی انجام می دهد کاملا متفاوت از تمریناتی است که یک کودک مبتلا به فلج مغزی باید انجام دهد.

درمانگرانی که قصد دارند در حوزه کاردرمانی ذهنی فعالیت کنند باید آموزش های لازم را در این راستا دریافت کرده باشند. به عنوان مثال آشنایی با تمام اختلالات ذهنی که کودکان را درگیر می کند و توانایی انجام تمرینات متناسب با نوع اختلال از مهمترین موارد قابل توجه می باشد. چندین و چند اختلال ذهنی وجود دارد که کودکان درگیر آن ها هستند.

بسیار مهم است که درمانگر آموزش کاردرمانی ذهنی را متناسب با نوع اختلالات دریافت کرده باشد. به عنوان مثال کودکی که مشکل جویدن ناخن یا مو دارد به شیوه ای متفاوت از کودکی که با مشکل نقص توجه دست و پنجره نرم می کند درمان خواهد شد.

بهره مندی از استانداردترین آموزش کاردرمانی ذهنی به درمانگران کمک می کند تا بتوانند بسیاری از سندرم های ژنتیکی و مادرزادی، بیماران مبتلا به اختلالات مخچه، بیماران مبتلا به اختلال حواس، بیماران مبتلا به مشکل در برقراری ارتباط و بیماران افسرده و شیزوفرنی را درمان کنند.

آموزش کاردرمانی ذهنی با تمرین های زیادی همراه است. هر کدام از این تمرین ها بخش خاصی از توانمندی های ذهنی و مغز بیمار را مورد هدف قرار می دهد. از تمرینات حفظ تعادل گرفته تا تمریناتی که در آن ها بیمار قادر است تمام احساسات خود را به طور همزمان به کار بگیرد.

آموزش کاردرمانی ذهنی کمک می کند تا کودکانی که همچون فرشته های معصوم با اختلالات ذهنی مواجه هستند، بتوانند کمی از طعم شیرین زندگی به سبک یک کودک نرمال را تجربه کنند. در واقع می توان آموزش کاردرمانی ذهنی را راهی برای خلق تجربه ای شیرین و هیجان انگیز از دنیای معمولی ها دانست. تجربه ای که تعداد زیادی از کودکان از لمس آن محروم اند.

کاردرمانی ذهنی چگونه است؟

ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که کاردرمانی ذهنی چگونه است؟ این تکنیک درمانی چگونه انجام می شود؟ آیا انجام کاردرمانی ذهنی به همین سادگی است که کودک در مقابل شما بنشیند و شما نیز به راحتی با او تعامل کنید و یا به بازی کردن و انجام تمرینات با او بپردازید؟

یکی از حقایقی که در مورد حوزه سلامت روان وجود دارد این است که کار کردن با بیماران مبتلا به اختلالات روانی به ویژه در قشر کودک و خردسال بسیار سخت است. درمانگر نمی تواند مانند افراد عادی با آنها برخورد کند و توقع فیدبک های نرمال داشته باشد. بنابراین کاردرمانی ذهنی از آنچه که تصورش را می کنید و یا حتی مشاهده می کنید به مراتب دشوارتر است.

برای انجام کاردرمانی ذهنی باید در ابتدا ارزیابی صورت پذیرد. به این معنا که باید زمینه های مشکل به خوبی شناسایی شود و همه مان به خوبی می دانیم که ریشه یابی اختلالات ذهنی و روانی تا چه حد مشکل است. بسیاری از مواقع نیاز به گریز زدن به حوزه پزشکی می باشد.

به طور تا زمانی که مشکلات ریشه ای بیمار مشخص نشود نمی توان قدم از قدم برداشت. بنابراین مشکلات کودک باید شناسایی شود. چرا می گوییم دنیای کودکان پیچیده است؟

به این دلیل که در مصاحبه های بالینی بزرگسالان شما می توانید سوالاتی را طبق راهنمای تشخیصی از بیمار بپرسید و طبق پاسخ ها به نتیجه برسید. در مورد کودکان اما داستان اینگونه نیست. بعد از مشخص شدن مشکلات بیمار است که می توان اهداف و برنامه برای کاردرمانی ذهنی او تدوین نمود.

اهداف درمانی چگونه تعیین می شود؟ این اهداف معمولا بلندمدت و میان مدت هستند. خبر نه چندان خوشحال کننده ای که احتمالا شما نیز از آن آگاه هستید این است که روند درمان کودکان معمولا طولانی است. بنابراین نمی توان به درمان های کوتاه مدت مانند آنچه که در درمان روان پویشی می بینیم امید داشت.

برنامه های درمانی کودکان باید به صورت اهداف میان مدت و بلندمدت تدوین شود. به عنوان مثال درمانگر هدفگذاری می کند که بعد از گذشت ده جلسه کودک می تواند پنج کلمه را صریح بیان کند و یا درک نسبتا خوبی از لمس اشیا داشته باشد.

بسیار مهم است که کودک به طور مداوم در جلسات کاردرمانی ذهنی شرکت کند. این جلسات معمولا دو یا سه بار در هفته برگزار می شود. البته با توجه به بغرنج بودن داستان ممکن است تعداد جلسات متفاوت باشد. توصیه می شود که در این مورد به درمانگر اعتماد کنید. بی شک اگر کاردرمانگر ذهنی با تجربه ای را برگزیده باشید به خوبی تعداد این جلسات در هفته فیکس خواهد شد.

یکی از مهمترین نکاتی که نباید در مورد کاردرمانی ذهنی به آن بی اعتنا بود، تمریناتی است که در خانه انجام می شود. بسیار مهم است که والدین کودک همپای او باشند و تمرینات لازم را در خانه انجام دهند. این تمرینات معمولا شباهتی به تمرینات کلینیک ندارند و از این رو لازم است که انجام شوند.

تداوم و همدلی بیشتر والدین در این باره منجر به بهبود سریع تر و چشمگیر تر کودک می شود. بسیاری از مواقع والدین توقع بهبود سریع را دارند و یا دلسرد می شوند. فراموش نکنید  این شما هستید که باید با صبر و مداومت و روحیه ای جنگنده به نبرد با سختی های این راه بروید تا فرزندتان نیز از شما درش پایداری و شجاعت بگیرد.

در انتهای دوره کاردرمانی ذهنی باید یک تست به منظور ارزیابی انجام شود. در این تست مشخص می شود که آیا اهداف تدوین شده در آغاز راه محقق شده اند یا خیر. در واقع اثربخش بودن دوره کاردرمانی ذهنی در این ارزیابی مشخص می شود. در صورتی که این اهداف محقق نشده باشند نباید دلسرد و ناامید شوید.

بسیار مهم است که روحیه خود را نبازید و تلاش تان را در این راستا افزایش دهید. کاردرمانگرهای ذهنی بعد از ارزیابی برنامه های جدیدی برای کودک تدوین می کنند. بنابراین لازمه رسیدن به بهبودی قابل توجه داشتن مداومت می باشد. باختن روحیه شما بی شک تاثیرات منفی روی اوضاع کودک تان خواهد داشت و چه بسا شاهد پسرفت او باشید. بنابراین قوی باشید و جا نزنید.

اقدامات مرکز کاردرمانی ذهنی

اقدامات مرکز کاردرمانی ذهنی

بسیاری از والدین در منزل با کودکانی مبتلا به اختلال کار می کنند. هر چند که این اقدام بسیار قابل ستایش است اما زمانی نتیجه بخش خواهد بود که اقدامات تحت نظارت مرکز کاردرمانی ذهنی قرار داشته باشد. اقدامات مرکز کاردرمانی ذهنی شامل انجام تمرین های مختص به اختلالات می باشد.

به عنوان مثال ممکن است یک تمرین خاص هیچ نتیجه ای روی روند روند بهبود نوعی از اختلال نداشته باشد. کودکی  که با اختلال یادگیری و یا نقص توجه درگیر است نیازی به انجام تمریناتی که کودکان اوتیسم انجام می دهند ندارد.

این یکی از نکات مهمی است که باید در مورد اقدامات مرکز کاردرمانی ذهنی به آن اشاره شود. این اقدامات کاملا تخصصی هستند و توسط افراد خبره و آموزش دیده انجام می شوند.

بازی درمانی، تست های نوروفیدبک، درمان شناختی رفتاری، در پیش گرفتن درمان های درکی حرکتی و کنترل خشم و استرس و تقویت یکپارچگی حواس همگی از جمله اقدامات مرکز کاردرمانی ذهنی می باشد. در این مرکز آموزش های روزمره به کودکان داده می شود، روی اعتماد به نفس کودکان کار می شود، اختلالات یادگیری کودکان رفع می شود و توجه و حافظه و تمرکز کودکان مورد تقویت قرار می گیرد.

شماره تلفن مرکز کاردرمانی ذهنی

اگر جزو آن دسته از والدین حمایتگر و همدل هستید و از اینکه کودک تان با اختلالات ذهنی دست و پنجه نرم می کند دل آزرده اید، توصیه می کنیم که حتما از کارشناسان خبره در زمینه کاردرمانی ذهنی کمک بگیرید. شما می توانید طی تماس با شماره تلفن مرکز کاردرمانی ذهنی از تیمی خبره با حضور کارشناسان مجرب برای درمان کودک تان بهره مند شوید.

استفاده از جدیدترین متدهای درمانی، بهره گیری از نوین ترین تکنولوژی ها و ابزارها، اجرای درمان ها به صورت گروهی و هدف گذاری به شکل اصولی از مهمترین ویژگی های کلینیک خانه امید می باشد.

آدرس مرکز کاردرمانی ذهنی

اگر به دنبال آدرس مرکز کاردرمانی ذهنی هستید و میخواهید کودکتان تحت نظارت تیم خبره و حرفه ای با استفاده از جدیدترین متدهای روز دنیا درمان را شروع کند، توصیه می کنیم با کارشناسان ما در کلینیک خانه امید در تماس باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه گفتار درمانی و آشنایی با روش های درمانی این موضوع می توانید با مجموعه کلینیک خانه امید در تماس باشید.

این مرکز دارای سابقه ای درخشان در حوزه درمان کودکان مبتلا به اختلالات ذهنی بوده و با استفاده از جدیدترین فناوری های درمان و به روز ترین متدها گامی مثبت در راستای درمان کودکان و توانمندسازی آنها برداشته است. برای دریافت جزئیات در مورد آدرس مرکز کاردرمانی ذهنی می توانید با کارشناسان ما در این مرکز تماس حاصل نمایید.

Call Now Button50 درصد تخفیف (زنگ بزنید)

همین الان زنگ بزن و تخفیف رو بگیر